Nielen dobrá myseľ….

Pamajorán záhradný, ľudovo nazývaný aj dobrá myseľ a v češtine s názvom „Dobromysl obecná“ a v Stredomorí známy ako oregano  (Origanum vulgare), je známy predovšetkým ako korenina, ktorá sa dáva na pizzu, na hydinu  a hojne sa používa najmä v talianskej a gréckej kuchyni., ľudovo nazývaný aj dobrá myseľ a v češtine s názvom „Dobromysl obecná“ a v Stredomorí známy ako oregano  (Origanum vulgare), je známy predovšetkým ako korenina, ktorá sa dáva na pizzu, na hydinu  a hojne sa používa najmä v talianskej a gréckej kuchyni.

Patrí medzi ozdoby našej prírody, vyskytuje sa dosť často a keď sa objaví v hustejšom záraste, vyfarbí celú lúku alebo čistinu do fialova.

Oregano sa však už odpradávna používalo aj v ľudovom liečiteľstve a mágii. Verilo sa, že dokáže pričarovať a zabezpečiť lásku, používalo sa v ochrannej mágii – chránilo ľudí aj zvieratá, pokiaľ sa trhalo na svätého Jána. Na ochranu domácností a záhrad sa oregano pestovalo okolo domov – podľa povier totiž odháňalo všetko zlo prichádzajúce z tohto aj neviditeľného sveta.

Hippokrates a naši predkovia používali oregano pri chorobách pľúc, najmä pri dlhotrvajúcom, úpornom a suchom kašli, pri vyčerpanosti, rôznych stavoch nervovej únavy (aj pri bolestiach hlavy), pri liečbe malomocenstva a hojení rán, ale aj na podporu trávenia. Pre ženy je dôležitý tým, že pri vynechaní menštruácie ju vyvoláva,  spravideľňuje a uvoľňuje kŕče.

Napriek tomu, že západná medicína má k dispozícii modernú vedu a techniku, sú situácie, keď príroda vôkol nás je oveľa silnejšia.

A  krásnym príkladom toho je práve oregano a z neho spracovaný :

Oregano Oil – súzvučiaca kombinácia olivového oleja a rastliny z rodu Origanum, známej skôr ako korenina Pamajorán obyčajný.

Početné účinné látky vrátane silíc, flavonoidov, kyseliny rozmarínovej, sterolov a vitamínov CA majú silné antioxidačné, antimikrobiálne a protiplesňové účinky.

Okrem toho majú aj mukolytické a spazmolytické vlastnosti.

Oregano Oil sa používa zvnútra i zvonka.

Zopár kvapiek oleja do polievkovej lyžice vody či džúsu pôsobí na široké spektrum vírusov, baktérií vrátane Salmonely a kmeňov Escherichia coli, ale aj plesní vrátane kvasiniek.

Zvonka ho možno vmasírovať na postihnuté miesta – plesne vrátane mykóz nechtov, drobné poranenia, poštípania hmyzom.

Pridaním do šampónov či mydiel pôsobí antisepticky najmä v čase epidémií a navyše krásne prevonia celý byt.

Možno ho použiť aj do inhalátora či na vykloktanie ústnej dutiny pri kašli a bolestiach hrdla. Pred použitím je však vhodné vyskúšať ho na malej ploche

Základné účinné látky sú:

Karvakrol a thymol, ktoré majú:

antibakteriálne účinky (t.j. sú silnými prírodnými antibiotikami), zabraňujú rastu baktérií Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori a inych;

antimykotické účinky, pôsobia na široké spektrum plesní, rovnako kožných ako aj orgánových;

antiparazitické účinky, sú veľmi účinné pri liečbe lambliózy (ochorenie vyvolané bičíkovcom Guardia lamblia).

Borneol:

posilňuje vnímanie, rozjasňuje myseľ;

má antidepresívne účinky;

zvyšuje libido (pohlavnú žiadostivosť).

Kyselina rozmarínová:

protizápalové účinky; tlmí zápaly pokožky, zápaly ústnej dutiny a pod.;

protiedematózne účinky, tlmí lokálne opuchy;

podporuje hojenie rán, stimuluje granuláciu tkaniva.

Preto ma veľmi potešilo, že spoločnosť CaliVita prišla s novým produktom Oregano Oil, ktorý si môžete rovno objednať práve TU:

zdroj : www.calivita.com , Babkine bylinky: Digasová, Dugas

Iveta Malicka
Maľujem obrazy s láskou a ukazujem cestu, ako nájsť, pochopiť a vyliečiť svoje telo, myseľ a dušu, každému tak, ako práve teraz potrebuje
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely vyriešenia vašej požiadavky. Zásady spracovania osobných údajov.

  • Kategórie